8 Mart 2012 Perşembe

YENİ BİR HAYAT-THE BIGGEST LOSER TÜRKİYE-YENİ BİR HAYAT ÖLDÜRÜYOR


KONU:The Biggest Loser Türkiye adı altında Yurt dışından yapım- yayın hakları satın alınmış olan Obez ve Morbid Obezlerin zor koşullara dayanıklılıklarının yanı sıra, ne pahasına olursa olsun, en çok kilo vermelerini temel alarak, obez ve morbid obez yarışmacıların elenmeleri veya kazanmaları usulüne dayanan, kısmen canlı yayınlanacak programınıza yönelik, Derneğimizin Uyarı ve Durum Tespitidir!
OMDER olarak, programınız yayına girmeden önce, aşağıda sıraladığımız konulara yönelik olarak farklı algı ve yaklaşımların her türlü sebep ve sonuç ilişkilerinin yanı sıra, program sonrasındaki süreçte yaşanacak travma ve intiharla sonuçlanabilecek psikolojik çalkantıların da göz önünde bulundurulmasının uyarısını yapmakla birlikte,sorumlulukları hatırlatarak gözden kaçırılmamasını talep etmekteyiz.
YENİ BİR HAYAT STAR TV ZAYIFLAMA PROGRAMI
OMDER olarak, bu talebimiz, tamamen yaşanmış gerçeklere uygun, bilimsel verilere dayandırabileceğimiz hukuksal boyutu da içermektedir!
Obezite; ciddi, çok yönlü ve kompleks bir sağlık sorunu olmakla birlikte, bir çok zafiyetler içeren zayıf bir yana da sahiptir. Sosyal ve psikolojik baskıyla zayıflama isteği duyan obez bireyler bu yöndeki eylemlerinin bilinçaltı zorlamaları ile yaşadıkları zafiyetleri sonucunda, bazen ölüm de dahil olmak üzere her türlü riski göze almaktadırlar. 
Hal böyleyken,  yarışma çerçevesinde obez bir yarışmacının The Biggest Loser programında kendi adına sağlık risklerini üstlenmek üzere imza ile sorumluluk alması, gizlilik sözleşmesi imzalaması, konuşma yasaklarının getirilmesi, insan zafiyetine dayanmakta olup, yasal olarak yeterli ve geçerli değildir.    

İrade kavramının obezite veya obezler ile bir arada kullanılması en büyük yanlıştır! EK 1’DE YER ALAN AÇIKLAMADAN DA GÖRECEĞİNİZ GİBİ Ne yeme içme boyutunda, ne de fiziksel performans alanında irade, farklı yaklaşımlarla ele alınsa bile bir arada kullanılamaz! Böyle bir yaklaşım, obez bireylerin manipülasyona açık ruhsal durumunu suistimal etme, fizyolojik gerçeklikleri göz ardı etme, kısacası insan sağlığını bilinçli riske atıp ticari anlamda araç olarak kullanmaya kalkışmak ile eş anlamlıdır. Her biri diğerinden daha vahim, insanı rencide edecek bu yaklaşımlar tarafımızca onaylanmamaktadır. Asla da onaylanmayacaktır.! 
The Biggest Loser öldürüyor!                  
Resmi istatistiksel verilere göre %72 oranında ki kilolu veya obez Türkiye Halkı’nın yaşamakta olduğu fiziksel ve duygusal-ruhsal acıların gerisinde akıtılan gözyaşlarının sergilenmesi ve beyaz camda kirlilikle sunulması,  suç teşkil edecektir! Toplumun büyük çoğunluğunu oluşturmasına rağmen ruhsal – duygusal yorulmuş ve zayıf kalmış insanların gözyaşları, birilerine ticari çıkar sağlamak üzere reyting konusu yapılamaz!
OMDER olarak yıllardır özenle üzerinde çalıştığımız ‘obeziteye yönelik doğru bakış açısı’ medya etkisiyle kurumsal ticari çıkarlar uğruna, bilinçli veya bilinçsiz yanlış mesajlar ve imajlar giydirilerek yıkılamaz!  Obeziteyle ilgili yanlış mesaj ve imajlar konusunda ısrarlı olunması halinde, yetkililere sorumluluklarını hatırlatmanın yanı sıra, dernek olarak konunun takipçiliğinde ve sorumluluğumuzu yerine getirmekte sonu nereye varırsa varsın, ısrarlı olacağımızın bilinmesini isteriz.

Formatı itibariyle, yarışmacı obezler arasında belli kıstaslarla elemeler yapılması ciddi sorunları beraberinde getirmektedir ve bunların yaşanılması kaçınılmazdır. Fiziksel veya ruhsal travmalar, yarışmalar sürecinde tezahür etmese dahi, sonrasında daha sıklıkla ve daha derin oluşması kesindir. Yurt dışı uygulamalarda bu yönde çok açık yaşanan sorunlar mevcuttur. Ruhsal, duygusal travmaların bedene de yansıyan rahatsızlıklarını yaşayan, Verdikleri kiloların çok daha fazlasını geri alan, ruh sağlığı ve fizyolojisi tamamen bozulmuş, hastanelik olmuş, pek çok örnek gösterilebilir.(EK-2)  Burada ifade etmek istediğimiz açıklıkla şudur ki;
YENİ BİR HAYAT STAR TV ZAYIFLAMA PROGRAMI
Bu programın ardından program katılımcıları adına ölüm ve intihar olayları yaşanması dahi çok muhtemeldir. Bir, üç ve beş yıllık katılım sonrası yaşanması muhtemel travmaların sorumlularını şimdiden açıklamayı ve obezite’nin bir reyting aracı olamayacağını da bu gün itibariyle açıklayarak zaman varken; yanlış atılan adımların düzeltilmesinin etik anlamda da gerekliliğini vurgulamak, en öncelikli sorumluluğumuzdur.
The Biggest Loser, Türkiye için bir tehdit unsuru.
OMDER olarak uyarılarımız dikkate alınmaz ve elemeler sırasında ve sonrasında, travmalara ve yaşamsal tehlikelere varan durumlar yaşanırsa, bunun adı televizyon programı olamaz!
OMDER olarak yeniden ve yine uyarıyoruz, programınızın ardından, katılımcılar arasında ölüme teşebbüs olayları olması olasılığı çok yüksektir. Olması hiç arzu edilmeyen bu durumda sorumluluk yapımcı firma ve yayını kabul eden yayımcı kuruluşundur.
EK 3’DE YER ALAN AÇIKLAMADAN DA GÖRECEĞİNİZ GİBİ, sıraladığımız  tüm yaklaşımlar ve paylaşımlar OMDER’in yıllar boyunca titizlikle araştırdığı obezite, kilolu olma hali ve kilo psikolojisi konularında yürüttüğü çalışmalar, elde ettiği veriler ve arşivlerden ulaştığı sonuçlardır. 
Yani uyarılarımız size, yarışmanıza ya da kuruluşunuza yönelik bir tutum değil sadece gerçeklerin bilinçle ve doğruca yansıtılması amacıyladır.
Obez bireylere ilişkin saydığımız tüm olguların, bir televizyon program formatı ile geçiştirilmesi mümkün değildir!  Program menşesinin Amerikan olması hiçbir ayrıcalık ya da güvenilirlik kaynağı olamaz. Hatta obez Amerikan Halkı’nın malum yapısıyla ilişkilendirilmesi daha gerçekçi bir yaklaşımdır.
YENİ BİR HAYAT STAR TV ZAYIFLAMA PROGRAMI
Kültürel farklılıkların temelinde daha duygusal bir toplum oluşumuz göz ardı edilmemelidir. Sadece bu özellik bile, program süresinde ve sonrasında yoğun travmalar yaşanacağının işaretçisi olmaya yeterlidir. 
The Biggest Loser Programına karşı olduğumuz  gibi The Biggest Loser Türkiye" Yeni Bir Hayat" programına da karşıyız.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, OMDER olarak tüm birikim ve bilgi altyapımızla destek sağlamak için yukarıda açıkladığımız ayrıntıların çalışmalarınızda duyarlılıkla ele alınması ve yaklaşımlarınızda özen gösterilmesi durumunda yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz,
Hiç arzu etmemekle birlikte aksi durumda da OMDER olarak Obez ve Morbid obezlerin (hastaların ) bu yöndeki zafiyetlerinin reyting uğruna suiistimaline izin vermeyeceğimizi de bilgilerinize sunmak isteriz.
Obezite konusuna katkı sağlayacak başarılı bir yayın ve çalışma dönemi dileriz. Saygılarımızla.

OMDER-OBEZİTE İLE MÜCADELE DERNEĞİ                                                                                                   KURUCU BAŞKANI
HALİL KARGULU
Psikolog  / Üstün Performans Uzmanı
SEMİR BERBER 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder