17 Nisan 2012 Salı

YENİ BİR HAYAT ZAYIFLAMA PROGRAMI FULL İZLE,YENİ BİR HAYAT ZAYIFLAMA PROGRAMINDA SON DURUM NASIL, KİM ELENDİ?



Slogan olarak belirledikleri ‘Yeni Bir Hayat’, zafiyet ve sıkıntılara gebe yeni bir hayat’tır!      
‘Yeni Bir Hayat’ başlığı ne kadar masum ve davetkar değil mi?, İnsanın içine ekilen bir umut fidanı gibi. Tam kalbinin orta yerine! Hiç bir kalıcı çözüm bulamayan kilolu ve obezlerin özlemlerine, içlerinde yanan çözüm ateşine hafifçe bir dokunup da kaçar gibi, onlarla oyun oynar gibi.
Tüm obezler dört elle sarılmaya kalkışıyor bu başlığa, zaafları bu olduğu için. Bataklığa saplanmış, gittikçe nefes almakta güçlük çeken birilerine, şeytanın çiçek kokulu bir dal uzatması gibi bir durum bu!         
yeni bir hayat statr tv
Ne sinsice ve art niyetli… Yeni Bir Hayat
Onlar bataklıkta çırpındıkça, yalancı dala uzanmaya çalıştıkça, daha da batacaklar ve birileri bunu reality show şeklinde, büyük bir “soytarılıkla”, tüm akılcı çözüm girişimlerinin bir alternatifi olarak gösterme cüretine kalkışarak, şaşaa ile TV’de reyting yakalamaya çalışacak…
Bu ve buna benzer insan odaklı fakat hiçbir zaman saygın olamayacak kişiliksiz yaklaşımların birçok örneğini bazen türkü yarışmaları, bazen dans veya yetenek yarışmaları olarak da görmekteyiz. Temeli, biraz da “şaklabanlığa”, başkalarını eğlendirmeye dayanan, kendilerince akıllı ama insanlıkta henüz pişmemiş kimselerin ortaya koyduğu projedir bu!
Obezite; ciddi, çok yönlü ve komplike bir sağlık sorunu olmakla birlikte, bir çok zafiyetler içeren zayıf bir yana da sahiptir. Sosyal ve psikolojik baskıyla zayıflama isteği duyan obez bireyler, bu yöndeki eylemlerinin bilinçaltı zorlamaları ve yaşadıkları zafiyetlerin sonucunda, bazen ölüm de dahil olmak üzere her türlü riski göze almaktadırlar. 
yeni bir hayat statr tv
İrade kavramının obezite veya obezler ile bir arada kullanılması en büyük yanlıştır! EK 1’DE YER ALAN AÇIKLAMADAN DA GÖRECEĞİNİZ GİBİ “Ne yeme içme boyutunda, ne de fiziksel performans alanında irade, farklı yaklaşımlarla ele alınsa bile bir arada kullanılamaz! Böyle bir yaklaşım, obez bireylerin manipülasyona açık ruhsal durumunu suiistimal etme, fizyolojik gerçekliklerini göz ardı etme, kısacası insan sağlığını bilinçli olarak riske edip ticari anlamda araç olarak kullanmaya kalkışmak ile eş anlamlıdır. Her biri diğerinden daha vahim, insanı rencide edecek bu yaklaşımlar tarafımızca onaylanmamaktadır.” Ve asla da onaylanmayacaktır.!                    
Formatı itibariyle, yarışmacı obezler arasında belli kıstaslarla elemeler yapılacak ve bu da ciddi sorunları beraberinde getirecektir. Bunların yaşanılması kaçınılmazdır.
Fiziksel veya ruhsal travmalar, yarışmaların sürecinde tezahür etmese dahi, sonrasında sıklıkla ortaya çıkacaktır.
yeni bir hayat statr tv
Bu programın ardından, yarışmacıların ölüm ve intihar vakaları yaşaması dahi çok muhtemeldir. Bir, üç veya beş yıl sonra katılımcıların yaşanması muhtemel travmalarının sorumlularını şimdiden açıklamayı ve obezite’nin, Engellilik halinin, bir reyting aracı olamayacağını da bu gün itibariyle açıklayarak zaman varken, yanlış atılan adımların düzeltilmesinin etik anlamda gerekliliğini vurgulamak en öncelikli sorumluluğumuzdur. Yapımcıların ve Yayıncı TV kuruluşunun göz ardı ettiği şey; bu şekilde insanların yeteneklerinin sınanamayacağıdır, insanların yaşama dair umutlarını ve geleceğe bakışlarını, ruhsal ve fiziksel sağlıklarını yarışma ve eğlence konusu yapmaya kalkıştıklarıdır.
Bu anlamda sunulan ‘Yeni Bir Hayat zafiyet ve sıkıntılara gebe yeni bir hayat’tır!      
Tüm dünyada benzer formatta yayınlanan geçmiş zamandaki tüm finalistlerin durumları içler açısıdır. Amerikan versiyonunda 97 Kilo veren Eric Chopin, 1.5 yıl içinde tüm verdiklerini geri aldığı gibi artık hayatı zindana dönmüştür. Aynı şekilde sezon finalisti Ryan Benson 55 kilo vermiş daha 1 hafta geçmeden 14 kilosunu geri almıştır ayrıca hastanelik olmuş ve komaya girmiştir. Yine yurt dışı formatlarından birinde; sezon birincisi Kai Hibbard yarışmada 53 kilo vermiş ve 3 ay içinde 40 kilosunu çabucak geri almıştır. Çok uzaklara gitmeye gerek yok, Türkiye’de 2005 senesinde yayınlanan  “ŞİMDİ ZAYIFLAMAK İSTİYORUM” yarışmasında sezon boyunca toplam verilen kilo 250 kg. olurken, yarışma sonrası aynı yarışmacıların aldığı kilo tam 385 kg olmuştur. Sezon birincisinin sokağa çıkacak yüzü kalmamış ve yaşadığı psikolojik travma sonrası ölüme gün saymaktadır.
Bu gibi gerçek yaşanmış örnekleri göremeyen ve bu tür reality show programların da kalıcı zayıflayacağını veya kilo verdiğin de asla kilo almayacağını düşünen, program içinde; kendine, eşine ve çocuklarına söz veren fakat bağımlı olduklarının farkında bile olmayan yarışmacılar ve tüm kilolu obezler, bu tür kişiliksiz ve bilinçten uzak bir formatta, mevcut yaşadıkları travmaların çok daha fazlasını yaşayacaklarını asla unutmamalıdırlar.
‘Kaybetmeğe Değer’ yeni adıyla; Yeni bir Hayat orijinali de The Biggest Loser’ programı; İnsanlara içler acısı sıkıntılar yaşatıp, onları yüz üstü bırakacaktır. Hiçbir anlamda saygınlığı olmayan, gerçekleri çarpıtan ve sadece ticari kaygı taşıyan kişiliksiz bir Programdır.
Bir de yarışmada elenen ve tüm umudunu kaybederek, intihara sürüklenenler var. Kimsenin tasvir edemediği ve göz ardı ettiği asıl tehlike, ‘kazananların geri alacağı’ aşikar kilolarda değil, kaybedenlerin (elenenlerin) yaşayacağı, ruhsal, psikolojik ve fizyolojik travmalardadır.
İstisnasız tüm yarışmacılar; Yarışmadan sonra, kişilik olarak zayıf duruma gelmiş, zihinsel olarak karışık veya psikolojik kaynaklı yeme bozuklukları ve benzeri sıkıntılar yaşamışlardır. Bu durum kolay geçecek gibi de değildir… Hatta olumsuz sonuçlar kişisel göreceli donanımlara göre kıyaslandığında, etkileri hiç geçemeyecek kadar ağır olabilir!
Omder olarak; son dönemde defalarca yazılı ve sözlü bildirdiğimiz gerçekleri, son bir kez daha program yapımcılarına duyurmak istiyoruz:
“Obez ve morbid obezlerin zaten anlaşılamayan ve aşağılanan ama hep direnen, tüketilmeye açık umutlarına son darbeyi de vurmayı ‘siz’ üstlenin…”  Kaybedecekleri ne kalmış ki zaten” deyin, içlerinde insan olma filizi şeklinde hapsolmuş, ezilmeye çok açık bu nadide değeri de hedef alın, varsa geri kalan şeylerini de…
Sizin gözünüzde onlar; Amaçlarınıza araç olan yolda, gerçekten her şeylerini ‘kaybetmeye değerler!
Programın bizzat yapımcıları tarafından ‘Bu yarışmada hiç kimse Kaybetmeyecek’ sloganının,  Bu yarışmada Kazanan Kimse Olmayacak şeklinde derhal değiştirilip, bir özür metni ile kendilerine aktardığımız gerçekleri anlatan bir yaklaşımla değiştirme olgunluğunu göstermeleri gerekmektedir.        
Bu program içinde yer alan herkes ‘KAYBEDECEK’tir!  Kazanan kimse olmayacaktır.       
YENİ BİR HAYAT  tv programı derhal durdurulmalı ve MORBİD OBEZ yani ölümcül derecede kilolu olan bilimsel olarak “engelli” statüsünde bulunan bu insanların asla eleme usulü ile yarıştırılmamaları ve sağlıklarının bir reyting konusu yapılamayacağı yetkililere bildirmelidirler. İlgili bakanlıklar derhal müdahale ederek, insanların umudunu ve tüm geleceğini çalan bu programı durdurmalıdırlar.
 OMDER diyor ki;  Bu yarışmada herkes kaybedecek!, Kendileri, aileleri ve çocukları. Bu yarışma içinde yer alan herkes zamanla mevcut  durumlarına bile şükredecek derecede  KAYBEDECEKTİR!
Yarını bugünden görememek en büyük kaybımız olacaktır…
OMDER-OBEZİTE İLE MÜCADELE DERNEĞİ 
KURUCU BAŞKANI
Psikolog - Tıbbı Antrenman ve Üstün Performans Uzmanı